Categorieën
Duurzaam Groene energie Lokaal

Kies een nieuwe energieleverancier

Betaal je niet te veel voor je energie? Ben je erin getrapt en heb je nu misschien sjoemelstroom voor een leuke ‘aanbieding’? Overstappen kan je veel geld besparen en je kunt ook direct echt groene energie nemen. Mijn advies is om altijd voor een leverancier te gaan die in de top van dit lijstje staat.

Dan weet je zeker dat je geen sjoemelstroom krijgt en dat is voor elektrische rijders extra zinvol. Aangezien de prijzen al jaren zakken, mede dankzij de Energiewende in Duitsland, zou ik geen vaste contracten aanraden (dus ook niet voor 1 jaar). Er lijkt voorlopig nog geen bodem in zicht bij de prijsdalingen, dus met een variabel contract profiteer je mee van de prijsdalingen. Mochten prijzen erg hard gaan stijgen, kun je altijd energiebesparende maatregelen nemen, of investeren in zonnepanelen/windenergie.

Duurzaamheid_stroomleveranciersAls we de tarieven uit het genoemde lijstje vergelijken, ben je met zonnepanelen het goedkoopste uit bij Qurrent (zonder zonnepanelen betaal je een paar euro per maand meer vastrecht, omdat je niet ook producent bent).
Prijzen:
piek 0,1868 cent per kWh
dal 0,1744 cent per kWh
gas € 0,5649 per m3
Dit zijn echt de laagste tarieven in de markt. Qurrent verdient niet op zijn tarieven, zij moeten rondkomen van het vastrecht (de vaste maandelijkse kosten). Alle genoemde tarieven zijn voor een variabel contract voor Nederlandse wind-/zonnestroom.

Bij Qurrent hebben ze een kastje dat je aansluit in je meterkast om je verbruik (evt. teruglevering en zonnepanelenopbrengst) in een app (of online) te kunnen volgen. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed om inzicht te krijgen in gebruikspatronen en om de kosten in de gaten te houden.

Verder is er onze eigen energieclub Energie Gilze Rijen (EGR). Vrijwilligers uit Gilze en Rijen, die zich bezig houden met duurzaamheid, leveren ook energie via De Unie. Dat is ook 100% Nederlandse zonne- en windenergie.
Prijzen:
piek 0,1920 cent per kWh
dal 0,1771 cent per kWh
gas € 0,6404 per m3

Dit is net iets duurder, maar De Unie werkt met lokale energiecoöperaties voor opwekking. Qurrent heeft bijvoorbeeld een groot windpark in Zeeland gebouwd. Dit maakt de twee leveranciers niet helemaal vergelijkbaar. Zo kan je via EGR straks meedoen in een zonnepanelen-project en echt eigenaar worden van je eigen zonnepanelen, ook al is je eigen dak daar niet voor geschikt. Ook kunnen boeren met veel zonnepanelen uit Gilze en Rijen rechtstreeks hun stroom verkopen aan De Unie. Echt lokaal en echt duurzaam dus. Je kunt prima voor alleen gas of alleen elektra overstappen naar EGR, aanmelden kan via deze link.

Kijken we dan nog even kort naar een fossiel-reus, dan zien we dat die niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee:
Prijzen Essent:
piek&dal 0,2062 cent per kWh
gas € 0,6750 per m3
Dat is dus aanzienlijk duurder dan zowel Qurrent en De Unie.

Ook bij lopende contracten kan het zeker lonen om tussentijds over te stappen. De ‘boetes’ voor contractbreuk zijn niet bijzonder hoog en met de (veel) lagere tarieven van de laatste tijd heb je die er al snel uit:
Resterende looptijd (per product):
tot 18 maanden € 50,-
18 tot 24 maanden € 75,-
24 tot 30 maanden € 100,-
meer dan 30 maanden € 125,-

Wees geen dief van je portemonnee en laat je geen sjoemelstroom aanpraten. Kies bewust voor een echt groene leverancier. Overstappen is simpel en kost nauwelijks tijd. Heb je vragen of opmerkingen, dan ben ik altijd bereid je te woord te staan.

Overzicht tarieven:
Qurrent
De Unie
Essent (RWE) (helaas niet transparante PDF, maar overal weggestopte bedragen)
Eneco
Nuon