Categorieën
Elektrisch rijden

Opladen 2

Veel sneller laden
Het is 10 maanden geleden sinds mijn vorige blog over het opladen van Elektrische auto’s. Er is veel ontwikkeling; veel meer auto’s en veel fabrikanten hebben een keuze voor snelladen gemaakt. Er tekent zich nu een duidelijke meerderheid af voor CCS, waardoor dit de defacto snellaad-standaard zal worden. DC laden kan met CCS nu op 50kW (50.000 Watt), maar in 2017 zal dit mogelijk moeten worden op 150kW. Dit komt neer op 750km per uur laden; een kwartiertje pauze elke 2 uur rijden is dan ongeveer de standaard. Even rondje wandelen, plassen en kopje koffie drinken is op een dergelijke doorreis toch al wel aangeraden, dus je gedrag hoef je er al niet meer echt te gaan aanpassen. De volgende stap staat al in de planning en kan 350+kW laden; sneller dan 1.750km per uur. Dit is de snelheid die Porsche gaat laden met zijn Mission E. Dit begint al duidelijk te lijken op klassiek tanken, aangezien je in 5 minuten weer 150km verder kunt rijden. En aan de andere kant worden de auto’s steeds zuiniger; denk dan aan LED verlichting, beter terugwinnen rem-energie, meer aerodynamisch, gewichtsbesparing auto, enz. Tesla heeft ondanks het gewicht van een tweede motor, toch een efficiencyvoordeel behaald door de twee elektromotoren slim te laten samenwerken. Een auto gaat in de toekomst dus nog minder energie nodig hebben.

Draadloos laden
Een nieuwe ontwikkeling is dat je nu je auto ook draadloos kunt opladen. Op dit moment zijn dit alleen nog aftermarket oplossingen, maar Porsche heeft dit voor zijn Mission E al als officiële optie aangekondigd. Aftermarket draadloos laden met de Model S kan al met 20kW (uurtje of 4 laden van helemaal leeg tot vol) met zo’n 95% efficiëntie. Leuke ontwikkelingen, want dit kan natuurlijk niet alleen in je garage of oprit, maar ook supersimpel onder parkeerplaatsen. De techniek is nog in een pril stadium, maar mensen gaan dit willen hebben (is gewoon makkelijk om nooit een kabel te hoeven inprikken).

Ons 'tankstation'
Ons ’tankstation’ thuis is 14kW

Automatisch inprikken
Daarnaast zijn er natuurlijk nog de automatische inprik ‘snake’ armen van Tesla die zelfstandig de auto kunnen laden. Deze zullen wel uitgerold gaan worden voor zowel de home&destination chargers als bij de SuperChargers.

Batterij wisselen
Accu’s omwisselen is ‘dood’. Is uitvoerbaar voor bijv. een Tesla of een aantal modellen van Renault, maar nooit van de grond gekomen. Wisselen duurt 5 minuten, was te duur, te ingewikkelde techniek. Uiteraard is dit alles te verbeteren, maar voorlopig zit hier weinig ontwikkeling in.

AC-laden
De normale laadpalen zijn tegenwoordig steeds vaker 11 of 22kW. Daarnaast geregeld slimmer (bezet/vrij, laadsnelheid in te stellen, goedkoper laden bij goedkope stroomtarieven). Maar de palen worden ook op meer technische manieren veel slimmer; load balancing (palen onderling kunnen overleggen om overbelasting op de aansluiting te voorkomen). Maar ook demand-response, waarbij er tijdelijk wat meer of minder geladen kan worden om de netstabiliteit te verhogen. Ook echt ontladen is nu mogelijk en er lopen nu in Nederland testprojecten (om zon en wind nog beter te kunnen inzetten en ook te zorgen voor extra netstabiliteit).

Allemaal leuke ontwikkelingen, in vogelvlucht, die het leven van een uitstootvrije automobilist allemaal veel makkelijker maken. Ben benieuwd wat er volgend jaar weer allemaal aan nieuws te melden is, want het gaat echt hard.