Categorieën
Cradle2Cradle Groene energie

Gilze en Rijen: schoon, stil en energie-onafhankelijk

Elektisch rijen in een Tesla Model S
Elektrisch rijen in een Tesla Model S

Onze gemeente heeft geen ambitie. Of beter gezegd; de huidige coalitie heeft geen ambitie. Wij lopen flink achter op het gebied van energieverbruik. Er worden nog steeds voertuigen met een verbrandingsmotor aangeschaft terwijl duidelijk is dat auto’s die alleen lokaal rijden en een groot deel van de dag stil staan en dus prima elektrisch zouden kunnen zijn. We hebben de laadpalen bij het gemeentehuis niet voor niets laten aanleggen. Arbeidsomstandigheden eisen dat werknemers niet meer te veel aan uitlaatgassen worden blootgesteld. Het is dus niet alleen de voorbeeldfunctie die de gemeente heeft, maar ook gewoonweg noodzakelijk voor een goede werkomgeving.

De lokale overheid hoort ook mee te werken aan de landelijke en Europese ambities om te voldoen aan normen over CO2 en energieverbruik. Veel verder dan een zeer beperkt plan om de komende tien jaar slechts een deel van de buitenverlichting te gaan vervangen door de veel goedkopere LED-verlichting gaat het niet. Er zijn inmiddels tal van gemeenten met een roadmap naar een volledig energieneutrale gemeente. Zo is Texel over zes jaar geheel zelfvoorzienend in energie. Goed voor toerisme en de inwoners. Zeer goed voor de portemonnee, want de miljoenen die wij als complete gemeente uitgeven aan gas en elektra verdwijnt dan niet meer naar de Gazproms van deze wereld.

IMG_0479In onze gemeente is zeer veel enthousiasme en kennis aanwezig om ook naar een volledig zelfvoorzienende gemeente te gaan. Via de coöperatie Energie Gilze Rijen kan de gemeente allerlei partijen bij elkaar brengen. Ook een bedrijf als GEKA is ontzettend goed aan de weg aan het timmeren. Daar moeten we dus bij aansluiten en als gemeente een richting bepalen waar het heen moet. En helpen om het tempo te bevorderen.

Laten wij dus ook de ambitie tonen door dit onderwerp serieus te nemen. Eerst door te kijken naar de eigen organisatie. De afgelopen vier jaar heeft de coalitie gezorgd voor een besparing in de gemeentelijke organisatie door het te doen met tien procent minder personeel (lees: mensen ontslaan). Dat is denk ik niet de manier om als organisatie te besparen. Zeker niet in een periode dat werkloosheid oploopt. Je moet willen dat vaste lasten verminderd worden. Energiekosten zijn zo’n component die tegenwoordig gemakkelijk naar beneden te krijgen is. Laten we daar dan echt voor gaan. Gelukkig heeft Gemeentebelang dit wel hoog in het vaandel staan.

Hopelijk kunnen wij de komende vier jaar wel voor verbetering gaan zorgen, want waar je woont moet het goed zijn.