Categorieën
Lokaal

Streekproducten

aardbeien1Kiwi’s uit Zeeland en paprika’s uit Israël. We zijn het al helemaal normaal gaan vinden. Met een globale voedselmarkt, waarbij de prijzen van transport erg laag zijn, zal een steak uit Argentinië ongeveer even duur kunnen zijn als een steak uit Ierland. Maar welke kun je nou als consument het beste kiezen?

In Nederland stellen wij zeer hoge eisen aan de kwaliteit van voedselproductie. Dit gebeurt in grotere mate steeds duurzamer, diervriendelijker, met minder bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Omdat er op grote schaal en met grote efficiëntie gewerkt wordt blijft de prijs concurreren met die van producten vanuit minder gereguleerde landen. Het productievoordeel uit landen met minder regels compenseren wij dus nu grotendeels.

In Rijen hebben wij de supermarkten die groenten en fruit verkopen. Wat veel mensen misschien niet weten is dat aan de rotonde van de Zwarte Dijk Tuinderij Peeters zit. De familie Peeters verkoopt grotendeels lokale producten. Niet alleen streekproducten, maar ook gewoon de dagelijkse groenten en fruit. Uit eigen teelt o.a. asperges en aardbeien. Ze hebben een flink assortiment van boeren uit de directe omgeving. En het is echt een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Rechtstreeks van het land, dus supervers. Het bedrijf werkt mee aan Talent2Work (werkbegeleidingstrajecten voor reïntegreerders) en is ook nog eens innovatief goed bezig.

Alle reden om hier als Rijenaar dus eens te gaan kijken als je er nog nooit bent geweest.