Categorieën
Internet Lokaal

Een webcam vergroot de toegankelijkheid van onze politiek

iloveRijenDVIn Gilze-Rijen was de grootste politieke vernieuwing van de afgelopen regeerperiode: ‘werken met minder papier’. Lokale politiek in Gilze-Rijen is over het algemeen niet erg spannend. Een openbare vergadering duurt met gemak twee of drie uur. Dat kan best een stuk vlotter en moderner. Niet alleen onder het mom van besparing en efficiëntie, maar ook om alle inwoners meer te betrekken bij de manier waarop wij onze dorpen besturen.

YouTube
Om politiek aantrekkelijker te maken zou het fijn zijn om de raadsvergadering via YouTube live (en uiteraard achteraf) volgbaar te maken. Dit is zeer laagdrempelig voor geïnteresseerden. Bovendien zitten er bijna geen kosten aan: er zijn alleen een paar goede webcams voor nodig. We leven in een tijd waarin flexwerken aan de orde van de dag is. Mensen hoeven niet meer naar het gemeentehuis; raadsleden en experts die niet aanwezig zijn bellen ook al ‘in’ vanaf een andere locatie. De meeste mensen die een vergadering willen bijwonen doen dat omdat er een onderwerp bij zit dat ze aan gaat. Nu moet iemand die één onderwerp wil bijwonen de gehele vergadering aanschuiven. Een bezoeker weet niet wanneer zijn of haar onderwerp aan de orde komt en moet dan dus de hele avond aanwezig zijn en onderwerpen aanhoren die mogelijk niet interessant zijn. En de raadszaal verlaten kan niet zonder mensen te storen. Allemaal erg ongemakkelijk dus, waardoor mensen afhaken.

Interactie
Mensen die fysiek niet aanwezig kunnen zijn, kunnen op die manier thuis of onderweg toch hun onderwerpen volgen. Een vergadering is zelfs interactief te maken, omdat burgers commentaar kunnen leveren, vragen kunnen stellen. Dit kan nu al een heel klein beetje met Twitter vanaf de tribune, maar daar is de drempel nog vrij hoog om mee te doen.

Transparantie
De politiek moet toegankelijk zijn. En minstens zo belangrijk; de politiek moet glashelder opereren. Iedere burger moet zonder veel moeite kunnen achterhalen wat de argumenten voor een keuze van een partij waren. Burgers kunnen politici dan pas echt ter verantwoording roepen. Deze transparantie en toegankelijkheid is belangrijk en verbetert de democratie.

Laten wij de komende vier jaar de gemeenteraad een stuk transparanter maken. Wij hebben per slot van rekening toch niets te verbergen? De politiek heeft vertrouwen terug te winnen en de inzet van YouTube is daarbij een stap in de goede richting.