Categorieën
Elektrisch rijden

Elektrisch Rij(d)en

Volledig elektrische auto’s in Gilze-Rijen
Als elektrische automobilist let ik op wat er zoal in ons dorp rondrijd. Dit zijn er inmiddels al een flink aantal: meerdere Tesla’s, Nissan Leafs, BMW i3’s en Zoe’s. De hybride auto’s waren al de gewoonste zaak van de wereld geworden; de Prius is inmiddels niet echt meer opmerkelijk of bijzonder. Dat er nu ook meerdere volledig elektrische auto’s rondrijden is een goede zaak; geen uitstoot meer, stiller, slechts 1/3 van het energieverbruik t.o.v. fossiele auto’s, en zoals in mijn geval ook nog eens 100% groen opgeladen. Onafhankelijk van de oliemaatschappijen (en Rusland) en geeft je de mogelijkheid om met een investering in zonnepanelen je brandstofkosten geheel weg te laten vallen. Onze Renault Zoe heeft in een ruime maand al zo’n 3.000km gereden. Voor lange afstanden vergt dit (anders dan in een Tesla) wel wat planning & extra reistijd (rustig rijden & bijv. onderweg 15 minuten laden). Nou hebben wij hem ook niet voor de lange afstanden gekocht, dus is het geen probleem. Normaal gaven wij in onze Renault Twingo € 110,- per maand uit aan benzine; dit is nu € 38,- aan elektriciteit geworden. En die elektriciteit komt uit onze eigen zonnepanelen en aanvullend wat winddelen, dus heeft alleen een eenmalig investering nodig gehad. Daarmee is rijden eigenlijk gratis geworden. Ook de vaste lasten zijn flink voordelig: geen wegenbelasting, evt. lage bijtelling, vrijwel geen onderhoud (weinig onderdelen en geen vloeistoffen), lage verzekering.

Laadpalen
In Rijen zijn er inmiddels op allerlei plaatsen openbare laadpunten voor een elektrische auto. De teller staat inmiddels op meer dan 10*, daarnaast zijn er tientallen ‘besloten’ laadpalen (bijvoorbeeld bij Global-e, de gemeente, Van Dorst, of mensen thuis). Een laadnetwerk dat langzaam maar zeker uitgerold wordt. Natuurlijk zullen veel mensen thuis kunnen laden, maar dat gaat uiteindelijk simpelweg bij een deel van de woningen niet lukken. Er zullen dus in de openbare ruimte meer laadoplossingen moeten komen. Een bedrijf dat goed aan de weg aan het timmeren is Fastned. Zijn zullen in onze gemeente langs de A58 ook twee ’tankstations’ openen. Eigenlijk laadstations natuurlijk, maar dan zo supersnel dat het meer gewoon tanken is geworden. Onze Renault Zoe is daar in maximaal 15 minuten weer helemaal vol. En dat gaat in de toekomst sneller (Tesla doet dat ook vandaag de dag al met zijn Superchargers), dus zal het steeds meer gaan lijken op gewoon tanken. Dan heb je ineens ook niet meer al die laadpalen overal nodig, en kun je ook gewoon zonder thuis of op je werk te laden normaal een volledig elektrische auto bezitten. En dat bezit kan met diensten als SnappCar of een leenauto via Energie Gilze Rijen ook nog een stuk slimmer.

Onze mobiliteit zal de komende jaren alleen maar verder verbeteren (stiller, zuiniger, duurzamer, veiliger) en dat is erg fijn om te zien. We gaan dus echt de goede kant op.

Wil je elektrisch rijden een keer ervaren? Ga een testrit maken bij Tesla in Tilburg (leuker dan naar de Efteling gaan!).

 

 

*
1. Raadhuisplein (2x)
2. Van der Valk (2x)
3. tegenover de Formido (2x)
4. Aeroparc/Gate2 (4x)
5. Leijstromen (2x)