Categorieën
Internet

Open Standaarden

Waarom zijn open standaarden belangrijk? In een wereld waarin steeds meer verbonden is zien we de werking van open standaarden het mooiste voorbeeld: internet. Niet meer weg te denken en van levensbelang voor de wereldeconomie. Waar zouden we nu zijn zonder e-mail, smartphone en websites. Toch is het niet vanzelfsprekend dat bijna elk apparaat op deze planeet kan verbinden met het internet. Het ontwerp van het internet is open en flexibel, maar dat is zeker niet een gegeven en hier is door veel mensen flink hard voor gestreden. Veel gebruikers hebben hier veel energie in gestopt, want overheden en grote bedrijven wilden naarmate het internet belangrijker werd meer invloed uitoefenen op de manier waarop (en wat) er op het internet plaatsvond.

Standaarden zijn cruciaal, en zorgen er voor dat er bijvoorbeeld http verbindingen mogelijk zijn en jij een website op je scherm krijgt. Maar inmiddels ook dat er geld uit de muur komt, dat je kunt pinnen bij de supermarkt en ook dat ze bij de Eerste Hulp je medische dossier kunnen bekijken in geval van nood. We vergeten als snel dat de basis hiervoor gelegd is door allemaal vrijwilligers die (soms betaald) werken aan deze open standaarden. De neiging bestaat nu nog steeds bij veel mensen en bedrijven om hieraan voorbij te gaan en te kiezen voor gesloten formaten en patenten (en de macht daarmee bij zichzelf te proberen te houden i.p.v. waar die hoort, bij de gebruiker). Ze vergeten wat open standaarden ons allemaal hebben gebracht aan efficiëntiewinst en daarmee welvaart.

Iedereen weet dat het vervelend is als je een document niet kunt openen, of dat een stekker niet past op je telefoon. Gelukkig zijn er ook nog veel mensen en organisaties die zich hier wel voor inzetten en kunnen we hopelijk nog goed met iedereen op deze planeet samen blijven werken.