Categorieën
Glasvezel ICT Tips Internet

Glasheldere update: Satelliet, 4G-vast en Digitenne

8 januari 2016
Coöperatie
!
De lokale Glasvezelcoöperatie voor Gilze en Rijen is een feit. Het innen van de gelden, het bepalen van de definitieve graafroutes en het aanvragen van offertes voor de aanleg gaat nu dus echt van start. De bewoners van het buitengebied kunnen vaarwel gaan zeggen tegen hun 0,5/0,1Mbit abonnement en overstappen op bijvoorbeeld 500/500Mbit. En dat gaat echt een wereld van verschil maken. Veel bewoners uit de bebouwde kom realiseren zich niet dat de verbindingen in het buitengebied vele malen slechter zijn dan binnen de bebouwde kom. En er is geen keuze, er is meestal niet eens een coax/tv/Ziggo kabel. Die keuze is er straks wel, tussen verschillende providers, types abonnementen en de keuze voor een open en onbeperkt netwerk.

Dit kastje komt in je meterkast te hangen.
Dit kastje komt in je meterkast te hangen.

Satelliet
CanalDigitaal staat ook al te trappelen om via de glasvezel veel hoogwaardigere diensten te kunnen leveren. Voortaan zijn er geen dure schotelantennes en ontvangers meer nodig en zal het ook mogelijk zijn om gewoon tv kunnen kijken bij storm/sneeuw. Daarnaast willen satelliet-diensten-aanbieders erg graag interactieve diensten kunnen gaan bieden (opnemen, terugkijken, vooruitkijken, on-demand, etc.); glasvezel kan dit voor hen mogelijk maken.

4G-vast
Er zijn ook nieuwe diensten op de markt, zoals bijvoorbeeld 4G-vast-internet. 4G-vast-internet heeft echter snelheids- en datalimieten en veel hogere kosten, i.c.m. een per definitie storingsgevoelige en beperkte dienstverlening. Die dienst zal vast voor bepaalde mensen voldoende zijn, maar wil je Netflix kunnen kijken, dan vergeet het maar. Is je bereik niet goed? Dan vergeet het maar. Is de mast in jouw gebied niet ge-upgrade? Dan vergeet het maar. Zelfs met de grootst mogelijke datahoeveelheid a € 50 per maand (dit is nog zonder TV/telefoon) ben je met een aantal uur per maand video kijken al over het maximum dat je mag gebruiken. In 2014, nog voor Netflix geïntroduceerd werd, keken Nederlanders gemiddeld al twee uur per week online ‘TV’/video (non-lineair is dan de term). Een gemiddelde Netflix-abonnee kijkt 1,5 uur per dag naar Netflix. Uiteraard zal in de toekomst een dienst met 5G, met nieuwe masten en ontvangers, weer verbeteringen brengen, maar het blijft per definitie een langzamere, storingsgevoelige en duurdere techniek. Ook het ministerie van Economische Zaken geeft aan dat 4G-vast geen echte breedband oplossing geeft omdat het geen continue capaciteit heeft of een hoog datavolume toelaat. Niet voor niets gaan de 4G-masten ook direct over op de glasvezel; de basistechnologie van het internet.

Digitenne
De kosten van Digitenne zijn de afgelopen jaren telkens verhoogd, van € 9 euro naar € 12,50, en vervolgens tot € 14 per maand (voor 1 TV, € 18 voor 2 TV’s, € 22 voor 3 TV’s). Afgezien van de slechte beeldkwaliteit en vaak slechte ontvangst, krijg je hier ook nog eens erg weinig zenders voor (30 zenders is het maximum van de gebruikte DVB-T techniek). Het aantal abonnees is van 900.000 in 2010 gezakt naar 705.000 in 2013 en inmiddels doorgezakt tot onder de 478.000 begin 2015. Een erg snelle terugloop, dus ik verwacht niet dat KPN dit netwerk voor vele miljoenen euro’s gaat upgraden naar DVB-T2 (uit 2006). Dan is wel HD kwaliteit of meer zenderkeuze mogelijk. Alle klanten hebben dan nieuwe kastjes nodig en de zendmasten moeten vernieuwd worden (kan overigens niet parallel draaien). Eind vorig jaar stond de teller van Digitenne op zo’n 300.000 klanten. Met dit tempo zijn over een goed jaar nog geen 200.000 klanten meer over. Die miljoenen moet KPN dan in drie jaar tijd (een eventuele verlenging van Digitenne gaat tot 2020) terugverdienen. Dit is nog los van de versnelling van klantverlies; was dit in de periode 2010-2013 nog krap 6.000 klanten per maand, is dit in de periode 2013-2015 toegenomen tot bijna 10.000 per maand. Als die versnelling in hetzelfde tempo door zou zetten, komt het Digitenne klantenbestand op 80.000 klanten. Iedereen snapt dat dat geen houdbare situatie is. KPN, wees eerlijk en duidelijk naar je klanten, en geef toe dat de stekker er over een maandje of 13 uitgaat.

Update maart 2018: Eind 2017 had KPN nog 258.000 Digitenne klanten. In de loop van 2018 krijgen alle klanten nieuwe kastjes om toch TV via Digitenne te kunnen blijven kijken. De stekker is er dus nog steeds niet uitgetrokken. 4G-vast zie op ietwat bredere schaal uitgerold worden, maar het blijft mondjesmaat. 5G richt zich de komende tijd erg op de juist korte afstand met enorme snelheidsverhoging (meer een soort wifi), dus dat gaat de komende jaren geen oplossing bieden voor het buitengebied. SpaceX (en enkele andere partijen) richten zich definitief op een wereldwijd snel satellietnetwerk, dat veel potentie heeft, maar er niet voor 2024 zal zijn.