Sinds bijna drie jaar hebben wij geen restafvalcontainer meer. Het blijkt een kwestie van goed scheiden. En dat is steeds makkelijker aan het worden. In een heel jaar tijd hebben wij ongeveer 1 volle vuilniszak aan restafval overgehouden. Weinig restafval produceren heeft een aantal voordelen. Naast op een goede manier duurzaam om te gaan met je restafval, scheelt het flink in je portemonnee (grijze afvalcontainer kost bijna € 10 per leging, dus kan tot honderden euro’s per jaar besparen).
Bijna al je ‘afval’ is te recyclen. Alleen zaken die onhygiënisch zijn en gecombineerde producten (chipszakken e.d.) moeten nog naar de verbrandingsoven. Dit hoeft op jaarbasis niet meer veel te zijn, zeker nu veel fabrikanten goed nadenken over de verpakkingen. Iedereen is gewend om glas netjes naar de glasbak te brengen. Daar denk je nauwelijks meer over na, zo hoort het en zo doe je het. Inmiddels zijn we dat ook gewend met papier, groen (gft) en plastic (pmd). Sinds lange tijd kun je op de milieustraat nog veel meer inleveren (piepschuim, matrassen, autobanden, etc.).
Hoe leven wij zonder restafval? Om dit voor elkaar te krijgen, moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken om de scheiden en zo moeilijk mogelijk om restafval te creëren. In de keuken dus alleen een afvalbak voor groen en plastic.
- Nee-nee sticker & actief afmelden overal voor fysieke post (scheelt veel plastic en papier). Installeer een app als je folders wilt, veel handiger!
- Ga altijd winkelen met een eigen tas (makkelijker en scheelt geld voor alle -tig tasjes die je anders op jaarbasis verzameld) (veel plastic en scheelt geld)
- Ga naar een lokale (groente)boer (papieren zakken, eierdozen en netten voor aardappelen; allemaal te hergebruiken iedere keer dat je daar langs gaat) (scheelt plastic, papier en geld)
- Koop bewust in (bij vergelijkbare producten kun je kiezen voor degene met minder/afbreekbare/recyclebare verpakking. De komende jaren maakt Unilever al zijn verpakkingen milieuvriendelijk.
- Kleine elektronica, lampen, batterijen, kleding, luiers, etc. Kun je kwijt (vlak-)bij de Formido. En op verschillende andere plaatsen (lampen en batterijen bij de Jumbo, kleding en luiers op andere plaatsen).
- Dingen die nog goed zijn kunnen naar de kringloop, op marktplaats, of geef ze weg.